Onko kotisiivous kannattavaa?

Nainen siivoa kotia

Kotisiivous on arjen luksusta. Harva oikeasti pitää imuroimisesta, astianpesukoneen täyttämisestä, mattojen ravistelusta ja pöntön kuuraamisesta. Eikö olisi ihanaa tulla puhtaaseen kotiin ja alkaa heti tehdä itselleen mieluisia asioita sen sijaan, että pitäisi tarttua imurin varteen? Todella monet käyttävät nykyään kotisiivouspalveluita. Kotisiivouksia tilaavat niin eläkeläiset, nuoret, lapsiperheet kuin keski-ikäisetkin. Kotisiivouksia tilataan sekä yksiöihin että isoihin lukaaleihin, eikä hintakaan hirvitä – varsinkaan kotitalousvähennyksen jälkeen.

Onko kannattavaa tilata kotisiivous?

Kun mietit kotisiivouksen kannattavuutta, kannattaa ottaa huomioon kotisiivouksen todellinen hinta. Kotisiivouspalveluilla on tapana mainostaa tuntihintaa, mikä jää asiakkaan maksettavaksi kotitalousvähennyksen jälkeen. Kotitalousvähennyksessä on yläraja, 2250 euroa per puoliso. Jos tuo summa ylittyy, joudut maksamaan täyden tuntihinnan, mikä voi olla esimerkiksi 46 euroa, kun kotitalousvähennyksen kanssa hinta on vain 27,60 euroa. Kotitalousvähennyksessä on myös omavastuuosuus, eli 100 euroa. Jos tilaat vain pari siivousta, ei omavastuuosuus vielä täyty, ja joudut maksamaan silloinkin täyden tuntihinnan.

Lisäksi kotisiivouspalveluilla on tapana mainostaa sopimusasiakkaiden tuntihintaa. Jos tilaat vain yhden siivouksen, maksat yllä mainitun 46 euron sijaan esimerkiksi 51 euroa.

Lue pienellä painettukin präntti. Joudutko antamaan siivoojan käyttöön omat siivousaineet ja -välineet, vai maksamaan siivoojan omien tuotteiden käyttämisestä (esimerkiksi 12 euroa per kerta?) Joudutko maksamaan kilometrikorvaukset ja/tai korvausta matkaan käytetystä työajasta? Jos matkakorvaus on suuri, voi olla, ettei kannata tilata kotisiivousta syrjäseudulle – ellette sitten saa muodostettua naapurien kanssa siivousrinkiä, jolloin samana päivänä hoidetaan monen samalla suunnalla asuvan kotisiivous.

Asunto

Jos sinulla on vaikkapa useita kalustettuja asuntoja Helsingissä, voi olla hyvinkin kannattavaa tilata kotisiivousfirma hoitamaan niiden siivoukset. Lyhyiden siirtymien vuoksi kilometrikorvauksia ei tule kovin paljoa. Jos vuokraat asuntoja lyhytaikaisesti, voit joutua huolehtimaan niiden siivouksesta joka ainoa päivä – onko sinulla siihen mahdollisuus, vai pitäisikö laittaa ammattilaiset asialle (ja lasku verovähennyksiin)?

Jos tilaat kotisiivouksen, voit tehdä enemmän töitä. Kahden tunnin sopimussiivous saattaa maksaa sinulle (kotitalousvähennyksen jälkeen ja ilman muita kuluja) esimerkiksi 55,20 euroa (2*27,60). Jos sinun tuntipalkkasi on enemmän kuin 27,60 euroa, kannattaa sinun olla töissä kaksi tuntia pidempään, ja antaa siivoojan tehdä kodin siivous puolestasi.

Toki myös vapaa-ajalle pitää antaa arvoa. Jos olet valmis maksamaan esimerkiksi 27,60 euroa per tunti siitä, että voit viettää enemmän aikaa kuntosalilla, lasten kanssa tai vaikka käsitöitä tehden, kannattaa ulkoistaa kodin siivoaminen siivousfirmalle.

Onko kannattavaa tehdä kotisiivouksia?

Kotisiivousten kannattavuutta voidaan pohtia myös yrittäjän näkökulmasta. Koska väestö ikääntyy ja avuntarve lisääntyy, harkitsee moni tälläkin hetkellä kotisiivouspalvelun perustamista. Kuten edellä todettiin, iäkkäät eivät ole ainoita kotisiivousten tilaajia, vaan siivouspalveluita hyödyntävät kaikenikäiset ja eri elämäntilanteissa olevat aikuiset.

Kotisiivouksien kannattavuus riippuu asiakkaiden määrästä, sijainnista ja tuntihinnasta. Tuntihinnat ovat yleensä 40–60 euroa tunti. Tästä summasta yrittäjän pitää maksaa arvonlisävero (24 %), YEL-maksut ja monet muut verot sekä maksut. Rahaa palaa muun muassa vastuuvakuutuksiin, polttoaineeseen, auton korjaamiseen ja siivousaineisiin. Jos yrittäjällä on työntekijä, saa tämä palkkaa yleensä 9–16 euroa tunti. Sen lisäksi yrittäjän on maksettava palkan sivukulut, mitkä ovat noin 45 %: näin ollen jokainen työntekijän 9 euron hintainen työtunti maksaa yrittäjälle noin 13 euroa, ja 16 euron tunti yli 23 euroa. Lisäksi työnantajan pitää järjestää työntekijöilleen työterveyshuolto.

Netistä voi löytää (maksullisen) siivouslaskurin, minkä avulla kotisiivousyrittäjä voi laskea, millä hinnalla hänen pitää myydä siivouksiaan, jotta toiminta olisi kannattavaa. Laskurissa on huomioitu Kiinteistö- ja siivousalan yleissitovan työehtosopimuksen ilta- ja yölisät, sekä muut palkan sivukustannukset. Laskuri huomioi myös palvelun käyntikerrat, siirtymäkustannukset, työntekijöiden lomarahat ja lomaltapaluukorvaukset, työsuhteen pituuden (palkka nousee kokemuksen myötä) ja käyttökatteen. Jos on hyvä matematiikassa, voi laskelmat tehdä myös itse. Kannattaa ottaa huomioon yllätyksetkin, kuten vanhempainvapaat ja sairaslomat, sekä bensan hinnan nousu.

Kotisiivousten tekeminen ei ole mikään kultakaivos, mutta ainakin palvelu on tarpeellinen ja helppo myydä. Siivoojiakin löytyy melko helposti, sillä työntekijä ei tarvitse koulutusta, kokemusta tai edes suomen kielen taitoa. Ajokortti riittää, elleivät siivoojat liiku pareittain – silloin riittää, että toisella on ajokortti. Nuhteeton tausta ja työmotivaatio ovat tärkeimpiä asioita uusia siivoojia palkatessa.