Hyödynnä kotisiivous kotitalousvähennyksissä

Lapset siivoavat kotia

Tiedätkö millaisista asioista voit tehdä kotitalousvähennyksen verotuksessa? Paljonko vähennys on ja mitä se tarkoittaa? Miten kotitalousvähennyksen saa?

Mistä kotitalousvähennyksen saa?

Kotitalousvähennyksen saat tehdä omassa veroilmoituksessasi kotonasi tai vapaa-ajan asunnollasi tehdyistä töistä. Olet oikeutettu vähennykseen nimenomaan tehdyn työn hinnasta eli materiaalikuluja ja matkakuluja ei lasketa mukaan kotitalousvähennykseen. Vähennyksen piiriin kuuluvat myös kunnossapito- ja perusparannustyöt. Kodissasi tällaisia saattaa olla erilaiset kodin remontit kuten keittiön, kylpyhuoneen tai muiden tilojen remontointi sekä talon maalaaminen. Omakotitalon sähkö-, putki- ja kaapelointityöt kuuluvat vähennysten piiriin samoin kuin pienemmät työt kuten turvalukon asennuksen voit vähentää kotitalousvähennyksenä. Kotitalousvähennyksen saa myös kotitaloustöistä, hoivatyöstä ja hoitotyöstä esimerkiksi siivouksesta, ruuanlaitosta, pyykinpesusta, puutarhatöistä ja pihanhoidosta sekä lumitöistä. Vähennykseen on oikeutettu myös, jos hankkii apua tietoteknisiin ongelmiin kotona.

Huomioitavaa

Kotitalousvähennystä ei saa sijoitusasunnon remontista eikä uudisrakentamisesta tai siihen verrattavasta täydennys- tai lisärakentamisesta. Vähennystä ei myöskään saa esimerkiksi akvaarion puhdistuksesta, huonekalujen verhoilusta, jätteiden kuljetuksesta tai kaupassakäyntiavun palkkaamisesta.

Vähennys

Vuonna 2020 maksimikotitalousvähennys on 2250 euroa. Omavastuuosuus on 100e vuodessa. Täysimääräisen vähennyksen saat siis silloin, kun yrityksille maksamasi loppusumma on tänä vuonna 5875e ja nimenomaan työn osuus. Kotitalousvähennys on henkilökohtainen vähennys eli puolisot voivat tehdä omat vähennykset eli yhteensä 4500 euroa vuonna 2020. Mikäli vähennettävää kertyy molemmilta yhteensä maksimissaan 2250 euroa, voitte puolisosi kanssa hakea vähennystä vain toisen nimissä jolloin vähennätte omavastuuosuuden vain yhden kerran. Vähennys koskee myös avopuolisoita.

Käytännössä

Miten tämä toimii käytännössä. Palkkaat kotiisi viikkosiivoojan. Hän käy kerran viikossa tekemässä perussiivouksen kodissasi ja käyttää kerralla aikaa kaksi tuntia. Lisäksi haluat viettää puolisosi kanssa laatuaikaa kerran kuukaudessa ja palkkaat lastenhoitajan pitämään huolta lapsistasi viikonlopuksi ja koska hoitaja on osoittautunut erinomaiseksi, sovitte, että hän käy kerran viikossa muulloinkin hoitamassa lapsianne kolme tuntia kerrallaan. Huomaatte vuoden kuluessa, että kesämökin katto on alkanut vuotamaan ja se täytyy uusia. Palkkaatte poutasäiden alettua ammattilaisen uusimaan katon, että se kestää taas pitkälle tulevaisuuteen. Kattoremontin jälkeen mökki on kaaoksessa ja lian ja pölyn peitossa ja kotisiivoojanne lupaa tulla tekemään täyden siivouksen mökillenne. Miten tämän kaikki menee verovähennyksiin? Siivoojan laskut saat laskea suoraan yhteen samoin, kuin lastenhoitajan. Katon korjaajan työstä laskuttaman osan saat myös laskea mukaan vähennyksiin, mutta tarvikkeet ja muut materiaalit eivät sisälly vähennysoikeuteen. Nyt, kun sinulla on tiedossa koko vuoden ajalta maksamasi töiden osuus, joka olisi esimerkiksi 6000 euroa. Veroilmoituksiinne merkitsette vähennyksen seuraavasti: sinä merkitset omaasi 3000 euroa ja puolisosi 3000 euroa. Vähennyksen tulette saamaan niin, että sinä saat vähennyksenä 2250 euroa ja puolisosi omaan vähennykseensä 2250 euroa.

Kotitalousvähennyksen yleistyminen

Lapsenvahti

Kotitalousvähennys on lisännyt huomattavasti palveluiden käyttöä. Nykyään on erittäin yleistä, että jo keskituloisissa kotitalouksissa käy siivooja ja lastenhoitaja. Näin arjen pyörittämisestä on tullut huomattavasti helpompaa ja joustavampaa. Erilaiset arkea helpottavat asiat kuten ruokakassin tilaaminen kotiin on yleistynyt viime vuosina huomattavasti ja kaupoissa onkin lisätty huomattavasti henkilökuntaa pakkaamaan tilattuja ostoksia kasseihin, jotka toimitetaan koteihin. Isot marketit ovat laittaneet helppoihin paikkoihin lokerikkoja, joista asiakas saa helposti hakea tilaamansa tuotteet nopeasti kotimatkalla. Vaikka tästä palvelusta ei voikaan tehdä kotitalousvähennystä, on se yhdistettynä esimerkiksi kotisiivoukseen helpottanut valtavasti ruuhkavuosia elävien perheiden arkea. Parhaassa tapauksessa on palkattu myös kotiapua, joka valmistaa perheelle useamman päivän ruuat kerralla, jolloin perheiltä vapautuu aikaa lasten kanssa olemiseen sekä harrastuksiin. Ehkäpä eniten kotisiivous on yleistynyt Helsingissä ja muualla Etelä-Suomessa ja näppärin tapa löytää palveluntarjoajia onkin kirjoittaa Googleen kotisiivous Helsinki, jolloin saat kattavan listan palveluntarjoajia ja yrityksistä voit pyytä juuri omaan tilanteeseesi sopivan tarjouksen.

Kotiapua harkitessasi kannattaa miettiä mitkä kaikki asiat kotona vievät eniten aikaa ja mihin kaikkeen mielelläsi ottaisit apua vastaan. Näin saatat saada itsellesi valtavan paljon apua ja lisää aikaa arjen keskelle ja saat vapautettua aikasi mielekkääseen tekemiseen. Saatavilla on paljon erilaista apua ja onhan todella rentouttavaa tulla töistä kotiin, kun ammattilainen on käynyt valmistamassa ruuan, siivonnut ja lasten läksyt on tehty, koska ammattilainen oli auttamassa heitä. On siis aika alkaa viettämään rentouttavaa iltaa tai viikonloppua nauttien asioista, jotka juuri sinulle ovat ne mieleisimmät.