Blogi

Hyödynnä kotisiivous kotitalousvähennyksissä

Lapset siivoavat kotia

Tiedätkö millaisista asioista voit tehdä kotitalousvähennyksen verotuksessa? Paljonko vähennys on ja mitä se tarkoittaa? Miten kotitalousvähennyksen saa?

Mistä kotitalousvähennyksen saa?

Kotitalousvähennyksen saat tehdä omassa veroilmoituksessasi kotonasi tai vapaa-ajan asunnollasi tehdyistä töistä. Olet oikeutettu vähennykseen nimenomaan tehdyn työn hinnasta eli materiaalikuluja ja matkakuluja ei lasketa mukaan kotitalousvähennykseen. Vähennyksen piiriin kuuluvat myös kunnossapito- ja perusparannustyöt. Kodissasi tällaisia saattaa olla erilaiset kodin remontit kuten keittiön, kylpyhuoneen tai muiden tilojen remontointi sekä talon maalaaminen. Omakotitalon sähkö-, putki- ja kaapelointityöt kuuluvat vähennysten piiriin samoin kuin pienemmät työt kuten turvalukon asennuksen voit vähentää kotitalousvähennyksenä. Kotitalousvähennyksen saa myös kotitaloustöistä, hoivatyöstä ja hoitotyöstä esimerkiksi siivouksesta, ruuanlaitosta, pyykinpesusta, puutarhatöistä ja pihanhoidosta sekä lumitöistä. Vähennykseen on oikeutettu myös, jos hankkii apua tietoteknisiin ongelmiin kotona.

Huomioitavaa

Kotitalousvähennystä ei saa sijoitusasunnon remontista eikä uudisrakentamisesta tai siihen verrattavasta täydennys- tai lisärakentamisesta. Vähennystä ei myöskään saa esimerkiksi akvaarion puhdistuksesta, huonekalujen verhoilusta, jätteiden kuljetuksesta tai kaupassakäyntiavun palkkaamisesta.

Vähennys

Vuonna 2020 maksimikotitalousvähennys on 2250 euroa. Omavastuuosuus on 100e vuodessa. Täysimääräisen vähennyksen saat siis silloin, kun yrityksille maksamasi loppusumma on tänä vuonna 5875e ja nimenomaan työn osuus. Kotitalousvähennys on henkilökohtainen vähennys eli puolisot voivat tehdä omat vähennykset eli yhteensä 4500 euroa vuonna 2020. Mikäli vähennettävää kertyy molemmilta yhteensä maksimissaan 2250 euroa, voitte puolisosi kanssa hakea vähennystä vain toisen nimissä jolloin vähennätte omavastuuosuuden vain yhden kerran. Vähennys koskee myös avopuolisoita.

Käytännössä

Miten tämä toimii käytännössä. Palkkaat kotiisi viikkosiivoojan. Hän käy kerran viikossa tekemässä perussiivouksen kodissasi ja käyttää kerralla aikaa kaksi tuntia. Lisäksi haluat viettää puolisosi kanssa laatuaikaa kerran kuukaudessa ja palkkaat lastenhoitajan pitämään huolta lapsistasi viikonlopuksi ja koska hoitaja on osoittautunut erinomaiseksi, sovitte, että hän käy kerran viikossa muulloinkin hoitamassa lapsianne kolme tuntia kerrallaan. Huomaatte vuoden kuluessa, että kesämökin katto on alkanut vuotamaan ja se täytyy uusia. Palkkaatte poutasäiden alettua ammattilaisen uusimaan katon, että se kestää taas pitkälle tulevaisuuteen. Kattoremontin jälkeen mökki on kaaoksessa ja lian ja pölyn peitossa ja kotisiivoojanne lupaa tulla tekemään täyden siivouksen mökillenne. Miten tämän kaikki menee verovähennyksiin? Siivoojan laskut saat laskea suoraan yhteen samoin, kuin lastenhoitajan. Katon korjaajan työstä laskuttaman osan saat myös laskea mukaan vähennyksiin, mutta tarvikkeet ja muut materiaalit eivät sisälly vähennysoikeuteen. Nyt, kun sinulla on tiedossa koko vuoden ajalta maksamasi töiden osuus, joka olisi esimerkiksi 6000 euroa. Veroilmoituksiinne merkitsette vähennyksen seuraavasti: sinä merkitset omaasi 3000 euroa ja puolisosi 3000 euroa. Vähennyksen tulette saamaan niin, että sinä saat vähennyksenä 2250 euroa ja puolisosi omaan vähennykseensä 2250 euroa.

Kotitalousvähennyksen yleistyminen

Lapsenvahti

Kotitalousvähennys on lisännyt huomattavasti palveluiden käyttöä. Nykyään on erittäin yleistä, että jo keskituloisissa kotitalouksissa käy siivooja ja lastenhoitaja. Näin arjen pyörittämisestä on tullut huomattavasti helpompaa ja joustavampaa. Erilaiset arkea helpottavat asiat kuten ruokakassin tilaaminen kotiin on yleistynyt viime vuosina huomattavasti ja kaupoissa onkin lisätty huomattavasti henkilökuntaa pakkaamaan tilattuja ostoksia kasseihin, jotka toimitetaan koteihin. Isot marketit ovat laittaneet helppoihin paikkoihin lokerikkoja, joista asiakas saa helposti hakea tilaamansa tuotteet nopeasti kotimatkalla. Vaikka tästä palvelusta ei voikaan tehdä kotitalousvähennystä, on se yhdistettynä esimerkiksi kotisiivoukseen helpottanut valtavasti ruuhkavuosia elävien perheiden arkea. Parhaassa tapauksessa on palkattu myös kotiapua, joka valmistaa perheelle useamman päivän ruuat kerralla, jolloin perheiltä vapautuu aikaa lasten kanssa olemiseen sekä harrastuksiin. Ehkäpä eniten kotisiivous on yleistynyt Helsingissä ja muualla Etelä-Suomessa ja näppärin tapa löytää palveluntarjoajia onkin kirjoittaa Googleen kotisiivous Helsinki, jolloin saat kattavan listan palveluntarjoajia ja yrityksistä voit pyytä juuri omaan tilanteeseesi sopivan tarjouksen.

Kotiapua harkitessasi kannattaa miettiä mitkä kaikki asiat kotona vievät eniten aikaa ja mihin kaikkeen mielelläsi ottaisit apua vastaan. Näin saatat saada itsellesi valtavan paljon apua ja lisää aikaa arjen keskelle ja saat vapautettua aikasi mielekkääseen tekemiseen. Saatavilla on paljon erilaista apua ja onhan todella rentouttavaa tulla töistä kotiin, kun ammattilainen on käynyt valmistamassa ruuan, siivonnut ja lasten läksyt on tehty, koska ammattilainen oli auttamassa heitä. On siis aika alkaa viettämään rentouttavaa iltaa tai viikonloppua nauttien asioista, jotka juuri sinulle ovat ne mieleisimmät.

Miksi pidän Vantaalla asumisesta?

Suomi on pinta-alaltaan aika suuri maa, verrattuna vaikkapa lähellä oleviin Baltian maihin. Pinta-ala on moninkertainen esimerkiksi lähimpänä olevaan Viroon verraten. Suomi on myös pituussuunnassa isojen etäisyyksien maa. Valtio on yli 1000 kilometriä pitkä, joten pohjoisen ja eteläisen Suomen välillä on isoja eroja niin ilmastossa kuin maisemissakin. Pohjoinen Suomi lumoaa yöttömällä yöllä sekä talvisilla revontulilla. Maisema kohoaa ylös ja alas, kun isot tunturit kumpuilevat horisontissa. Metsää on silmänkantamattomiin, ja ihminen tuntee tällaisessa ympäristössä itsensä todella pieneksi. Talven paukkupakkaset saattavat olla lämpimään ilmastoon tottuneelle liikaa.

Eteläinen Suomi taas on hieman erilainen. Ilmasto on ympäri vuoden huomattavasti lämpimämpi. Voi olla, että kunnon lumikerrosta ei joka talvi tulekaan. Joitain tämä saattaa harmittaa (saattaahan hiihtäminen jäädä väliin), mutta on myös monia, jotka nauttivat siitä, ettei talvella ole paukkupakkasia tai valtavia lumikinoksia. Elämä rullaa monin tavoin paljon helpommin eteläisessä Suomessa.

Miksi Vantaa on hyvä asuinpaikka?

Vantaa-Martinlaakso

Erityisesti pääkaupungin lähialueet ovat suosittuja asuinpaikkoja. Joukkoliikenneyhteydet ovat loistavia, ja Helsingin läheisyys houkuttaa niin työpaikkojen tarjonnallaan kuin muillakin palveluilla ja mahdollisuuksilla. Erityisesti Vantaa on suosittu asuinpaikka. Helsinkiin on todella lyhyt matka, minkä pääsee kulkemaan muutamissa minuuteissa joko metrolla, bussilla tai lähiliikennejunalla. Vuoroja ajetaan niin paljon, ettei tarvitse kaivaa joukkoliikenteen aikatauluja esiin, vaan voi vain mennä pysäkille odottamaan muutaman minuutin kuluttua tulevaa kyytiä.

Moni voi miettiä, että eikö sitten olisi fiksumpaa asua suoraan Helsingissä. Siispä: miksi asua kauempana juuri Vantaalla? Syitä tähän on monia. Asuntojen hinnat voivat nousta todella korkeiksi, mitä lähemmäs mennään Helsingin keskustaa. Vantaa on hieman kauempana, joten asuntojen ja vuokrien hintataso on selvästi Helsinkiä matalampi. Välimatka ei kuitenkaan ole kuin jotain kilometrejä, mutta säästö voi olla melkoinen.

Vantaa on myös hyvin monipuolinen kaupunki. Moni voi mieltää sen vain Helsingin lähialueeksi, mutta Vantaalta löytyy vaikka mitä tekemistä kaikenikäisille. Siellä sijaitsee monia kauppakeskuksia, esimerkiksi Jumbo. Jumbosta löytyy jokaiselle jotain: kaikki suosituimmat ja suurimmat kauppaketjut löytyvät täältä. Jumbon yhteydessä on myös erittäin suosittu kylpylä Flamingo, joka houkuttaa niin paikallisia kuin turistejakin nauttimaan vedestä. Flamingon yhteydessä on myös hotelli, jossa voi yöpyä kylpylän ihanuuksista ja kauppakeskuksen huveista nauttimisen välillä.

Vantaalta löytyy myös Suomen suurin lentokenttä, Helsinki-Vantaan lentoasema. Täältä nousee ja laskee päivittäin satoja koneita, mitkä tuovat tuhansia matkailijoita ympäri maailmaa. Lentokentän lähelle on myös keskittynyt monia liike-elämän keskuksia ja business-puistoja. Täältä löytyy siis valtavasti työpaikkoja, joiden takia ihmiset haluavat asua juuri täällä. Monet muuttavat töiden perässä kaukaakin, jopa Suomen toiselta puolelta, juuri Vantaalle.

Miten muuttaa Vantaalle?

Jos muuttaa Vantaalle tai Vantaan sisällä, saattaa tarvita muuttopalvelun apua. Muuttopalvelulta voi tilata joko muuttoauton ja kuskin, tai kokonaisen joukon apulaisia. Muuttotyöntekijät jaksavat kantaa pianonkin 15. kerrokseen, tai raahata täyspuisen vaatekaapin autoon. Voit myös tilata täyden palvelun muuton, jolloin tavaroiden pakkaaminen ja purkaminenkin hoidetaan puolestasi.

Keltainen muovipussi

Jos muutat pääkaupunkiseudun sisällä ja sinulla on tavaraa, mistä haluat päästä eroon, tilaa Sortti-noutopalvelu – kierrätys- ja hävitystavaroilla ei saa täyttää roskakatosta, eikä niitä saa jättää luontoon. Nouto-Sortti-palvelu tulee ilmaiseksi hakemaan sohvat, patjat ja muut tavarat, joita et halua mukaasi. Jos joukossa on huonokuntoista tavaraa, maksat pienen jätemaksun siitä ilosta, ettei sinun tarvitse vuokrata autoa ja kuljettaa tavaroita itse lähimmälle jäteasemalle.

Vanhan asunnon siivousta ei tarvitse tehdä itse. Tilaa kotisiivous myös uuteen asuntoon. Sillä aikaa kun ammattilaiset hoitavat vanhan ja uuden asunnon muuttosiivouksen, tavaroiden purkamisen, taulujen ja valaisimien asentamisen, hyllyjen kokoamisen ja sängyn petaamisen, voit lähteä tutustumaan uusiin kotikulmiisi tai vaikka nautiskelemaan Flamingoon.

Sinun ei tarvitse hoitaa itse kuin muuttoilmoitukset ja kotivakuutuksen sekä sähkösopimuksen siirto. Nämäkin asiat voi hoitaa jo pari viikkoa etukäteen.

Muutto uudelle paikkakunnalle tai edes saman paikkakunnan sisällä on aina iso asia. Anna itsellesi aikaa tottua uuteen tilanteeseen. Vantaa ottaa sinut avosylin vastaan, tarjoten todella paljon erilaisia mahdollisuuksia niin työn, asumisen kuin viihdykkeidenkin saralla. Jos siis mietit, kannattaisiko muuttaa Vantaalle, niin vastaus on, että ehdottomasti kannattaa!

Onko kotisiivous kannattavaa?

Nainen siivoa kotia

Kotisiivous on arjen luksusta. Harva oikeasti pitää imuroimisesta, astianpesukoneen täyttämisestä, mattojen ravistelusta ja pöntön kuuraamisesta. Eikö olisi ihanaa tulla puhtaaseen kotiin ja alkaa heti tehdä itselleen mieluisia asioita sen sijaan, että pitäisi tarttua imurin varteen? Todella monet käyttävät nykyään kotisiivouspalveluita. Kotisiivouksia tilaavat niin eläkeläiset, nuoret, lapsiperheet kuin keski-ikäisetkin. Kotisiivouksia tilataan sekä yksiöihin että isoihin lukaaleihin, eikä hintakaan hirvitä – varsinkaan kotitalousvähennyksen jälkeen.

Onko kannattavaa tilata kotisiivous?

Kun mietit kotisiivouksen kannattavuutta, kannattaa ottaa huomioon kotisiivouksen todellinen hinta. Kotisiivouspalveluilla on tapana mainostaa tuntihintaa, mikä jää asiakkaan maksettavaksi kotitalousvähennyksen jälkeen. Kotitalousvähennyksessä on yläraja, 2250 euroa per puoliso. Jos tuo summa ylittyy, joudut maksamaan täyden tuntihinnan, mikä voi olla esimerkiksi 46 euroa, kun kotitalousvähennyksen kanssa hinta on vain 27,60 euroa. Kotitalousvähennyksessä on myös omavastuuosuus, eli 100 euroa. Jos tilaat vain pari siivousta, ei omavastuuosuus vielä täyty, ja joudut maksamaan silloinkin täyden tuntihinnan.

Lisäksi kotisiivouspalveluilla on tapana mainostaa sopimusasiakkaiden tuntihintaa. Jos tilaat vain yhden siivouksen, maksat yllä mainitun 46 euron sijaan esimerkiksi 51 euroa.

Lue pienellä painettukin präntti. Joudutko antamaan siivoojan käyttöön omat siivousaineet ja -välineet, vai maksamaan siivoojan omien tuotteiden käyttämisestä (esimerkiksi 12 euroa per kerta?) Joudutko maksamaan kilometrikorvaukset ja/tai korvausta matkaan käytetystä työajasta? Jos matkakorvaus on suuri, voi olla, ettei kannata tilata kotisiivousta syrjäseudulle – ellette sitten saa muodostettua naapurien kanssa siivousrinkiä, jolloin samana päivänä hoidetaan monen samalla suunnalla asuvan kotisiivous.

Asunto

Jos sinulla on vaikkapa useita kalustettuja asuntoja Helsingissä, voi olla hyvinkin kannattavaa tilata kotisiivousfirma hoitamaan niiden siivoukset. Lyhyiden siirtymien vuoksi kilometrikorvauksia ei tule kovin paljoa. Jos vuokraat asuntoja lyhytaikaisesti, voit joutua huolehtimaan niiden siivouksesta joka ainoa päivä – onko sinulla siihen mahdollisuus, vai pitäisikö laittaa ammattilaiset asialle (ja lasku verovähennyksiin)?

Jos tilaat kotisiivouksen, voit tehdä enemmän töitä. Kahden tunnin sopimussiivous saattaa maksaa sinulle (kotitalousvähennyksen jälkeen ja ilman muita kuluja) esimerkiksi 55,20 euroa (2*27,60). Jos sinun tuntipalkkasi on enemmän kuin 27,60 euroa, kannattaa sinun olla töissä kaksi tuntia pidempään, ja antaa siivoojan tehdä kodin siivous puolestasi.

Toki myös vapaa-ajalle pitää antaa arvoa. Jos olet valmis maksamaan esimerkiksi 27,60 euroa per tunti siitä, että voit viettää enemmän aikaa kuntosalilla, lasten kanssa tai vaikka käsitöitä tehden, kannattaa ulkoistaa kodin siivoaminen siivousfirmalle.

Onko kannattavaa tehdä kotisiivouksia?

Kotisiivousten kannattavuutta voidaan pohtia myös yrittäjän näkökulmasta. Koska väestö ikääntyy ja avuntarve lisääntyy, harkitsee moni tälläkin hetkellä kotisiivouspalvelun perustamista. Kuten edellä todettiin, iäkkäät eivät ole ainoita kotisiivousten tilaajia, vaan siivouspalveluita hyödyntävät kaikenikäiset ja eri elämäntilanteissa olevat aikuiset.

Kotisiivouksien kannattavuus riippuu asiakkaiden määrästä, sijainnista ja tuntihinnasta. Tuntihinnat ovat yleensä 40–60 euroa tunti. Tästä summasta yrittäjän pitää maksaa arvonlisävero (24 %), YEL-maksut ja monet muut verot sekä maksut. Rahaa palaa muun muassa vastuuvakuutuksiin, polttoaineeseen, auton korjaamiseen ja siivousaineisiin. Jos yrittäjällä on työntekijä, saa tämä palkkaa yleensä 9–16 euroa tunti. Sen lisäksi yrittäjän on maksettava palkan sivukulut, mitkä ovat noin 45 %: näin ollen jokainen työntekijän 9 euron hintainen työtunti maksaa yrittäjälle noin 13 euroa, ja 16 euron tunti yli 23 euroa. Lisäksi työnantajan pitää järjestää työntekijöilleen työterveyshuolto.

Netistä voi löytää (maksullisen) siivouslaskurin, minkä avulla kotisiivousyrittäjä voi laskea, millä hinnalla hänen pitää myydä siivouksiaan, jotta toiminta olisi kannattavaa. Laskurissa on huomioitu Kiinteistö- ja siivousalan yleissitovan työehtosopimuksen ilta- ja yölisät, sekä muut palkan sivukustannukset. Laskuri huomioi myös palvelun käyntikerrat, siirtymäkustannukset, työntekijöiden lomarahat ja lomaltapaluukorvaukset, työsuhteen pituuden (palkka nousee kokemuksen myötä) ja käyttökatteen. Jos on hyvä matematiikassa, voi laskelmat tehdä myös itse. Kannattaa ottaa huomioon yllätyksetkin, kuten vanhempainvapaat ja sairaslomat, sekä bensan hinnan nousu.

Kotisiivousten tekeminen ei ole mikään kultakaivos, mutta ainakin palvelu on tarpeellinen ja helppo myydä. Siivoojiakin löytyy melko helposti, sillä työntekijä ei tarvitse koulutusta, kokemusta tai edes suomen kielen taitoa. Ajokortti riittää, elleivät siivoojat liiku pareittain – silloin riittää, että toisella on ajokortti. Nuhteeton tausta ja työmotivaatio ovat tärkeimpiä asioita uusia siivoojia palkatessa.